4H året 2017 avslutta vi tradisjonen tro med fakkeltog 1. søndag i advent. Storm trakk nissesleden så alle oppmøtte unger fikk pakke hos nissen og hans flinke småhjelpere. Møy var også med i år med slede og bjellekrans, men hun fikk holde litt avstand til folkemengden. Flinke var de både firbeinte og tobeinte!

Jula var ellers en rolig tid på gården, men noen julebesøk fikk vi av store og små som var hjemme på juleferie.

I januar reiste Kajsa og Stina til Tromsø på DAF (drift av 4h) kurs med Linda og Bjørn Johnny som reiseledere. De kunne fortelle om en super og lærerik tur for både voksne og barn og kom hjem med ny inspirasjon til drift av klubben vår.

I løpet av vintermånedene slaktet vi noen høner og haner som både vi og noen av de syriske familiene i Båtsfjord fikk lage mat av. Spennende for både store og små å se å lære hvordan man lager og preparerer kylling/ høns. Godt var det også.

Blomstene ble priklet før påske og vokste og trivdes i en fin vår. Flere av de minste medlemmene våre var i år som i fjor med på priklinga så vi håper på noen nye gartnerspirer i kommunen! I tillegg til de vanlige sommerblomstene plantet vi også tomatplanter, reddik og solsikke. Tomatene ga etter hvert fine små tomater, mens reddikene og solsikkene var vi ikke så dyktige på. Men nytt år, nye muligheter! Blomstene ble plantet ut i de forskjellige båtene, på helsesenteret og til Båtsfjordbruket. En god plantegjeng fikk soft is som belønning etter endt oppdrag!

Utover våren hadde vi flere dugnader på uteområdene og hønsegården og andedammen fikk seg en real overhaling. Nytt garn over innhegningen for å beskytte mot rovdyr og saging av trær som hadde falt ned gjorde at alle fuglene våre stortrivdes ute fra tidlig vår til sen høst.

Det gamle varmerommet som vi begynte å renovere i fjor viste seg å bli en litt for stor oppgave for en iherdig dugnadsgjeng. Vi leide inn profesjonelle for å få ferdig taket samtidig som vi fikk satt inn en ny leddport med motor i ridehallen. Den nye porten er veldig kjærkommen da vi har hatt store problemer med å få opp og igjen den porten som var der tidligere.

Fjerde klassetrinn i Berlevåg og Båtsfjord hadde gått sammen og hadde en flott dag på gården ilag. Det ble kanopadling, fjellklatring, ridning, dyrestell, orientering og grilling. Her hadde vi også flere av medlemmene og rådgivere som stilte opp som hjelpere.

Klausjorda barnehage har vært på flere spaserturer innover til gården og sett på dyrene. De lånte også rugemaskinen vår og ruget ut åtte søte kyllinger i barnehagen. Kjempeflott opplegg for både oss og dem.

Tradisjonen tro stilte vi opp i 17. mai tog både ridende, kjørende og leiende på hester. På Båtsfjordmessa hadde vi utestand med salg av det vi hadde igjen av blomster. I tillegg hadde vi med noen ender, høns og kyllinger som alle kunne titte på.

I regi av våre syriske hjelpere hadde vi noen grillsammenkomster på uteområdene med både syrisk mat og norsk mat. Veldig koselig og kjekt å bli kjent med nye matkulturer.

Karianne var ferdig på skole i Sverige og kom hjem til oss med Myway. Og siden Myway er verdens største kosegris syns vi det er veldig fint å ha han tilbake i stallen! Emile som har vært en aktiv 4her i mange år, var også ferdig på skole og kom hjem til Båtsfjord. Med seg tok hun en hest som heter Sienna som viser seg å være en super koselig frøken.

I sommer ble det arrangert friluftsuke for barn og unge i Båtsfjord. De hadde base på gården og brukte lagteltet vårt til overnatting. Her fikk gården og området virkelig komme til sin rett og ble flittig brukt hele uka. JA til mer friluftskole! Båten vår Plankton ble også brukt i forbindelse med denne uka, men det er dessverre en av få ganger hun har vært på sjøen i år. Vi leter fortsatt etter noen voksne som ønsker å bruke båten i klubbsammenheng slik at vi kan få et større mangfold i klubben vår. Dette burde ikke være umulig i selveste Fiskerihovedstaden, føler DU deg kallet?

Som et tilskudd på uteområdet vårt fikk vi en åpen «sandkasse» og masse leker fra bruktbutikken. Vi kjøpte og en ny trampoline fordi den gamle takket for seg i fjor. Alt dette og lekestativet er mye brukt av barnefamilier hele sommerhalvåret så et av målene for 2019 er å få på plass en hinderløype for både små og store barn. Dette er virkelig blitt det samlingspunktet vi ønsket å lage på gården og i klubben vår.

På høsten når hønsene ble tatt inn ble endene slaktet. Vi gav dem bort mot slakting og fikk gode tilbakemeldinger på kjøttet.

Høstdugnadene har gått til å male ferdig stallen og gjerdet rundt utebanen og klarlagt til regodkjenning av 4H gården. Solveig har malt og stått på i all slags vær og oppfordrer alle pensjonister til å støtte opp om lag og foreninger der de kan. Sneskavla 4H har flere fantastiske hjelpere som vi aldri hadde klart oss uten så vi ser virkelig verdien i en hjelpende hånd! Tusen takk! Sneskavla 4H gård fikk sin regodkjenning 17. oktober, så da er vi godkjent i nye 5 år! Hurra!

I høst ble vi enig om å ta fjordhesten Ola på halvfor til klubben. Det vil si at vi kan disponere ham til klubb bruk tre dager i uka. Ellers er det Sharon som har den andre halvdelen, ny rekrutt til hestemiljøet og det liker vi!

Vi beriket også gården med en ny katt i høst. Siden vi mistet en i fjor, måtte vi finne en god erstatter som kan holde området musefritt. En søt liten sak som fikk navnet Junior.

Tirsdagene har gått jevnt og trutt hele året gjennom med barneridning, dyrestell og tilrettelagt stell og ridning for de med ekstra behov. Det har vært godt med besøk hele året, men vi ser at i de mørkeste vintermånedene er det noe tynnere i rekken av barn som venter på å ri. På disse faste åpne dagene får vi rekruttert nye medlemmer, men vi ønsker gjerne flere!

Bruktbutikken har også holdt åpent hver torsdag året igjennom! Her er det en skikkelig ståpå gjeng som rydder, sorterer, selger og kjører på uka igjennom! De er helt fantastiske og sørger for at klubben har en inntekt på butikken som kan brukes på gården, båten, uteområdene og egentlig alt hva medlemmene måtte ønske å gjennomføre. Tusen takk for innstasen til alle som står på, og ikke minst alle som gir og alle som handler!