I den forbindelse var jeg, varaordfører Ronald Wærnes, havnesjef Morten Albertsen og Frank Kristiansen, som representerte både Båtsfjord Senterparti og lokalt næringsliv, sist uke en tur i Oslo. Tirsdag og onsdag hadde vi møter på Stortinget med tre av stortingsrepresentantene fra Finnmark; Sigurd Rafaelsen (AP), Runar Sjåstad (AP) og Geir Iversen (SP). Vi hadde også møte med Sigrun Wiggen Prestbakmo (SP), statssekretær i kommunaldepartementet. Noen av oss hadde også møte med Nancy Porsanger (SP), statssekretær i kommunaldepartementet og et annet møte med Geir Indrefjord (SP) som er statssekretær i finansdepartementet.

På alle møtene fikk vi presentert de spesielle utfordringene vi i Båtsfjord har knyttet til de norske sanksjonene mot Russland og ikke minst våre forslag på kompenserende tiltak. Vi opplevde at de lyttet til oss, ga oss gode råd videre og oppfordret til fortsatt dialog. Alle fikk også med seg to rapporter vi har fått utarbeidet. Den ene er laget av konsulentselskapet BDO på bestilling fra kommune og næringsliv i Båtsfjord. Den beskriver hva vi antar vil skje dersom det blir helt stopp på russiske båter som leverer fisk i Båtsfjord. Den anslår tapte årlige inntekter på minst 250 millioner kroner og bortfall av ca. 100 arbeidsplasser. I tillegg fikk de en noe mer omfattende rapport laget lokalt og ført i pennen av havnesjef Morten Albertsen. Den beskriver hvordan sanksjonene mot Russland har rammet Båtsfjord havn og næringslivet i Båtsfjord. I tillegg foreslås det i andre del av rapporten en del tiltak som kan iverksettes av Staten for å redusere de negative konsekvensene av sanksjonene. Jeg vil tidlig i neste uke legge ut lenke til disse dokumentene slik at de blir tilgjengelige for alle.

I tillegg deltok jeg onsdag ettermiddag, sammen med fylkesordføreren og de fleste andre ordførerne i Øst-Finnmark, på et møte i Øst-Finnmarkrådet som fant sted i Nord-Norges hus, et møtelokale sentralt i Oslo. Der deltok også arbeidsminister, fiskeriminister og justisminister , i tillegg til statssekretærer fra kommunaldepartementet og energidepartementet. Her ble det snakket om både statlig satsing på Øst-Finnmark, vindkraftutbygging, flyktningpolitikk, fiskeripolitikk og beredskap. Dette møtet har også vært nærmere omtalt i Finnmarken og iFinnmark denne uka: https://www.ifinnmark.no/samlet-troppene-og-motte-beslutningstakere-i-oslo-det-er-litt-kortere/s/5-81-2032174

 

Øyvind Hauken

Ordfører