Siste uke ble det også innkalt til en rekke politiske møter i kommende uke. Onsdag 5, juni blir det møte i både partssammensatt utvalg, eiersekretariatet, formannskapet og næringsstyret. Dagen etter er det møte i teknisk styre. Sakspapirene finner du her: https://prod01.elementscloud.no/publikum/938795592/Dmb

Sist fredag deltok jeg, sammen med to statssekretærer i kommunaldepartementet og ordførerne i Berlevåg, Tana og Nesseby, på signering av bygdevekstavtale for Vestre Varanger. Det siste året har vi etablert et interkommunalt samarbeid mellom disse fire kommunene, kalt 4K i Vestre Varanger. Der har vi slått sammen drift av fem forskjellige kommunale oppgaver; økonomi, IT, barnevern, tildeling av pleie/ omsorgstjenester og plankontor. Parallelt med dette har vi jobbet fram en bygdevekstavtale mellom de samme fire kommunene og kommunaldepartementet. Det har vært en omfattende prosess og bli enige om det konkrete innholdet i avtalen, men sist fredag ble den endelig underskrevet av alle de fem samarbeidende partene på kommunestyresalen i Tana. I motsetning til 4K-samarbeidet, som dreier seg om kommunale driftsoppgaver, så handler bygdevekstarbeidet om å etablere nye måter å samarbeide på innenfor seks utvalgte områder:

  1. Øke samarbeid om samfunnsutvikling og planlegging
  2. Øke boligbygging og utvikle nye boligtilbud 
  3. Øke tilgang til og bruk av fleksibel og desentralisert utdanning
  4. Styrke næringsutvikling i avtalekommunene 
  5. Utvikle lokale studie- og kontorfellesskap 
  6. Øke rekruttering av relevant arbeidskraft

Det er ordførerne i de fire kommunene som utgjør styringsgruppen for bygdevekst, og vi har i tillegg en ansatt prosjektleder. I dette arbeidet gjelder det å være kreative, være flinke til å se muligheter og samarbeide med hverandre og andre i ulike nettverk. Vi er nå i ferd med å avslutte handlingsplanen for det første prosjektåret. Bygdevekstavtalen strekker seg fram til og med 2027, og kommunaldepartementet har totalt bevilget 16 millioner kroner til bygdevekstarbeidet i Vestre Varanger. Det vil bli lagt ut mer informasjon om bygdevekstavtalen på kommunens hjemmeside.

 

Øyvind Hauken

Ordfører