Hva betyr det at vannet er hardt?
Mye kalsium og magnesium i vannet kan gi et gråhvitt belegg på glass, kjeler, i kaffetraktere, vaskemaskiner og oppvaskmaskiner. Slikt belegg kan i verste fall føre til skade på elektriske elementer i vaskemaskiner og elektriske kjøkkenapparater.
Det finnes mange ulike metoder og produkter som kan gjøre vannet mindre hardt og/eller redusere beleggdannelsen. I instruksjonsbøker for vaskemaskiner, oppvaskmaskiner og andre lignende produkter står det gjerne anbefalinger om hva du skal gjøre dersom du har hardt vann.
Hardt vann er ikke farlig å drikke, og drikkevannsforskriften stiller derfor ikke krav til maksimalt innhold av kalsium, magnesium eller total hardhet i vannet.
Hvilken klasse hardhet er drikkevannet i Båtsfjord?
Hardheten ved drikkevannet i Båtsfjord ligger i hardhetsklasse : Bløtt vann 2.6 (Tyske hardhetsgrader ºdH)
Hvis du er i tvil om du har hardt vann, kan du kontakte VA-etaten i Båtsfjord kommune. Hvis du har problemer med hardt vann, finnes det mange ulike metoder og produkter som kan gjøre vannet mindre hardt og/eller redusere beleggdannelsen. Lokale rørleggere har ofte erfaringer med ulike metoder/produkter for enkelthusholdninger. I instruksjonsbøker for vaskemaskiner, oppvaskmaskiner m.m. står det gjerne anbefalinger om hva du skal gjøre dersom du har hardt vann.
Vannets hardhet oppgis i Norge normalt i tyske hardhetsgrader (dH°) eller i mg Ca/l. Omregningsfaktoren mellom hardhetsgrader og kalsium er 7,14. (Dvs. at 1 dH° = 7,14 mg Ca/l). Det varierer litt hvordan laboratoriene og faglitteraturen inndeler i hardhetsklasser, men vi refererer her et eksempel på mulig inndeling:
Hardhetsklasse | Milligram kalsium pr liter (mg (mg Ca / l) | Tyske hardhetsgrader (ºdH) |
---|---|---|
Meget bløtt vann | 0 - 15 | 0 - 2,1 |
Bløtt vann | 15 - 35 | 2,1 - 4,9 |
Middels hardt vann | 35 - 70 | 4,9 - 9,8 |
Hardt vann | 70 - 150 | 9,8 - 21 |
Meget hardt vann | > 150 | > 21 |